we delen het graag met u!
we delen het graag met u!
Bel voor advies 024-3615480 – info@bergop.net
Op de hoogte blijven? Volg ons op LinkedIn en meld u aan voor de nieuwsbrief:
Vanaf 20 augustus 2024 zijn de vernieuwde dashboards Respons en Scores & Effecten beschikbaar binnen BergOp.
Recent zijn er weer nieuwe vragenlijsten ingebouwd in BergOp.
Vragenlijsten vormen een belangrijke pijler van de Family Check-Up (FCU): een korte gezinsinterventie voor het vroegtijdig bieden van hulp en ondersteuning aan ouders.
Vanaf nu kan het onderdeel Pragmatiekprofiel van de CELF-5 via BergOp ingevuld en gescoord worden.
Heeft u inzichtelijk wat het effect is van de behandelingen binnen uw organisatie? Wij helpen deze informatie eenvoudig te ontsluiten in uw eigen BI-tools, zoals dashboards en rapportages.
Marion van Hattum is per 1 januari j.l. gestart als wetenschappelijk directeur bij Praktikon. “Ik heb er zin in om samen met een enthousiast team mijn kwaliteiten in te zetten voor de koers van Praktikon. De eerste indrukken zijn veelbelovend.”
Onlangs vond op vrijdag 22 maart 2024 weer een live BergOp Gebruikersdag plaats. Alle deelnemers, bedankt voor jullie aanwezigheid en input!
Download hieronder het verslag met een samenvatting van de besproken thema’s.
Vanaf nu zijn van Ben ik Tevreden? ook de BiT Verkorte Observatielijst en BiT Lijst voor belangrijke ander (dis was de verwantenlijst) via BergOp in te vullen.
Met veel enthousiasme willen wij graag delen dat we achter de schermen druk bezig zijn met een gaaf en tegelijkertijd spannend nieuw project: INKT.
De Screeningsinstrument voor Dysfagie bij mensen met een Verstandelijke Beperking (SD-VB) kan vanaf nu via BergOp ingevuld worden.
Recent is de FIT-60 (Flexibiliteits Index Test) toegevoegd aan BergOp.
Indien u de FIT-60 via BergOp af wilt nemen, kunt u een bericht sturen naar uw contactpersoon.
Vrijdag 22 maart 2024 is het weer tijd voor onze jaarlijkse BergOp-gebruikersbijeenkomst. Dit jaar is het thema 'Delen van resultaten'. Lees snel verder en meld u aan!
De klanten die gebruik maken van Ben ik Tevreden? (BiT) via BergOp kunnen vanaf nu ook het spel online invullen!
Naast de SCRES-K voor kinderen en SCRES-O voor ouders, is er nu ook de verkorte versie van de SCRES-O beschikbaar in BergOp.
Katrien De Vuyst is regiebehandelaar bij Pro6, een jeugdhulpverleningsorganisatie die hulp biedt voor het hele gezin. Daar heeft ze een nieuwe interventie opgezet voor kinderen en jongeren die bijvoorbeeld niet naar school gaan door angsten of depressie: VIER (‘Verbinding In Elke Relatie’). Met inzet en ondersteuning van BergOp onderzoeken Katrien en Pro6 de effectiviteit van de interventie in de praktijk: ‘Je wil weten of wat je doet effect heeft. De interventie is gebaseerd op bewezen theorieën, maar alles valt of staat met de effectiviteit.’
Vanaf nu is de ICS in BergOp in wel 8 verschillende talen in te vullen.
Recent zijn er weer nieuwe vragenlijsten ingebouwd in BergOp, waaronder:
- PID-5-NL: DSM-5 Persoonlijkheidsvragenlijst volledige versie
- AFQ-Y: Avoidance and Fusion Questionnaire
- UCL-R: Utrechtse Coping Lijst (herziene versie)
Vanaf nu is de UCL-R beschikbaar in BergOp, de herziene versie van de Utrechtse Coping Lijst (UCL). Deze bevat o.a. herziene normen en begrijpelijker taalgebruik. De UCL-R brengt het copinggedrag in kaart van adolescenten (vanaf 14 jaar) en volwassenen.
Recent is de PID-5 ingebouwd in BergOp. Hiermee brengt u persoonlijkheidstrekken van uw cliënt in kaart volgens de DSM-5. Er zijn verschillende versies beschikbaar.
Al langere tijd kan door behandelaren de Risicoscreener Jeugd (RS-J) via BergOp worden ingevuld. Vanaf nu zijn ook de Zelf- en Netwerkbeoordeling beschikbaar.
Achter de schermen wordt hard gewerkt aan het vernieuwen van de profielen in BergOp. Een hele klus, want er zijn inmiddels meer dan 1.500 vragenlijsten in BergOp beschikbaar en een groot deel van deze vragenlijsten kan worden omgezet in zo’n profiel. Omdat vragenlijsten en bijbehorende scoring het kloppend hart van BergOp vormen, werken we tegelijkertijd aan een nieuwe basis om ook in de toekomst snel handzame profielen te kunnen genereren volgens de voorwaarden en eisen van uitgevers en ontwikkelaars.
Lees verder voor een sneak preview!
Implementeren is een belangrijk onderdeel van het werken met BergOp. Recent is Leonieke Boendermaker benoemd tot bijzonder hoogleraar Implementatievraagstukken in de Jeugdzorg aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). In haar oratie van 29 maart 2023 legt zij uit waarom goede implementatie in de jeugdzorg nodig is en waar die uit bestaat. Lees hier 3 waardevolle lessen voor implementatie.
Er zijn weer nieuwe vragenlijsten verschenen in BergOp, waaronder:
- CEP: Vragenlijst Ernstig Probleemgedrag
- PID-5-BF-NL & PID-5-IBF-NL: DSM-5 Persoonlijkheidsvragenlijst
- PBVB: Psychologische basisbehoeftenlijst Verstandelijke beperking
Onlangs vond op vrijdag 17 maart 2023 weer een live BergOp gebruikersbijeenkomst plaats. Alle deelnemers, bedankt voor jullie aanwezigheid en input!
Download hieronder het verslag met een samenvatting van de besproken thema’s.
Recent is de Sensory Profile-2-NL (SP-2-NL) ingebouwd in BergOp. Dit is een herziene versie van de eerdere Sensory Profile NL. Er zijn vijf versies van de SP-2-NL beschikbaar: voor baby's, peuters, kinderen, een verkorte versie voor kinderen en een versie voor leerkrachten (school).
Per 1 maart is het Scores en Effecten dashboard uitgebreid met twee nieuwe tabbladen, namelijk Scores – Trends en Effecten – Trends. Deze nieuwe tabbladen zijn toegevoegd voor alle organisaties die een licentie hebben voor de Scores en Effecten dashboards.
Na twee succesvolle digitale BergOp-gebruikersbijeenkomsten is het weer tijd voor een live bijeenkomst: op vrijdag 17 maart 2023. Lees snel verder en meld u aan!
Combinatie Jeugdzorg doet mee aan het project ‘samen leren van gegevens uit de Lerende Databank Jeugd (LDJ) en BergOp’, een initiatief dat mogelijk is gemaakt door de toekenning van een implementatie-impuls van ZonMw. Naast Combinatie Jeugdzorg zijn ook iHUB, Timon, Jeugdhulp Friesland en Levvel van de partij. Maike Willunat neemt namens Combinatie Jeugdzorg deel. Als beleidsmedewerker Beleid en Kwaliteit is zij binnen haar organisatie één van de aanjagers. Met resultaat: “We hebben een ingang gevonden bij de teams. Hun nieuwsgierigheid is geprikkeld en ze willen méér.”
Voor de (L)VB doelgroep is het instrument ‘Schaal voor het sociaal-emotioneel ontwikkelingsniveau’, de ESSEON-R, vanaf nu ook via BergOp in te vullen. De ESSEON-R is bedoeld voor het in kaart brengen van het sociaal-emotionele ontwikkelingsniveau van kinderen en volwassenen met een ontwikkelingsleeftijd van 0 tot 14 jaar. Na invullen van de ESSEON-R wordt een rapport gegenereerd met de resultaten.
Vanaf nu is zowel de CBCL/1,5-5 als de CBCL/6-18 in BergOp in het Russisch en Oekraïens in te vullen.
Er zijn weer nieuwe vragenlijsten verschenen in BergOp, waaronder:
- CBSI: vragenlijst over seksueel gedrag bij jonge kinderen
- PCL-5: PTSS Checklist voor de DSM-5
- Young DIVA-5: Diagnostisch Interview voor ADHD bij kinderen en jongvolwassenen (5-17 jaar)
Doorlopend monitoren, meten en verbeteren: dat is de kracht van Multisysteem Therapie (MST). Marina Boonstoppel werkt als projectleider bij MST-Nederland/België. Zij vertelt meer over deze werkwijze en de meerwaarde die BergOp en de op maat gemaakte dashboards hierbij bieden.
Vanaf deze maand is het meetinstrument Schaal voor Interactief Gedrag van Begeleiders (SIG-B) via BergOp beschikbaar. Met deze schaal brengt u bejegening van een team richting een specifieke cliënt in kaart. De SIG-B wordt afgenomen bij cliënten met een (L)VB en probleemgedrag. Uniek aan dit instrument is, dat de resultaten van alle hulpverleners rondom één cliënt in één grafiek worden weergegeven.
Wilt u meer weten over het instrument of de mogelijkheden om deze via BergOp te gebruiken, neem dan contact op met uw contactpersoon bij Praktikon.
Oktober 2022
Karianne Kröner is kinder- en jeugdpsycholoog en systeemtherapeut. Zij is verbonden aan het Jeugdteam Oostzaan en Wormerland. Reinaud van de Fliert is senior contractmanager bij gemeente Zaanstad. Beiden zijn betrokken bij de implementatie van de CEM+-vragenlijsten en het bijbehorende dashboard. Ze vertellen over hun eerste indrukken en ervaringen.
Vanaf deze maand is het Diagnostisch Interview voor ADHD bij kinderen en jongvolwassenen (5-17 jaar) beschikbaar in BergOp.
Bij interesse, vraag uw contactpersoon bij Praktikon naar de mogelijkheden.
Bernadette Vermeij is onderzoeker bij de NSDSK (Nederlandse Stichting voor het Dove en Slechthorende Kind). Haar collega Rosanne van der Zee doet onderzoek binnen de groep jonge kinderen met gehoorverlies. Samen met Praktikon en de sector hebben Bernadette en Rosanne gewerkt aan het realiseren van een verloopdashboard in BergOp: maatwerk dat de ontwikkeling van de doelgroepen inzichtelijk maakt. Bernadette licht toe hoe het dashboard tot stand is gekomen en wat het betekent in de praktijk.
Uit recent onderzoek blijkt dat de effectiviteit van een therapie met wel 25% verbetert wanneer FIT wordt toegepast: Feedback Informed Treatment.
De ontwikkelingen rondom BergOp Mobiel zijn in volle gang. De interactieve demo van de app is getest door het gebruikerspanel en op basis van de feedback is het design aangescherpt. De eerste versie wordt in de loop van 2023 verwacht. Benieuwd?
Chantal van Rijswijk is gedragsdeskundige bij Cordaan. Toen zij vier jaar geleden bij de organisatie aan de slag ging, was er nog geen systeem voor de digitalisering van vragenlijsten. Chantal introduceerde BergOp bij haar collega's en ging samen met een intern team én Praktikon aan de slag met de implementatie: "Ons doel van het werken met vragenlijsten voor diagnostiek is helder: we willen onze cliënten nog beter begrijpen, zodat we ze op alle levensterreinen zo goed mogelijk kunnen ondersteunen."
BergOp biedt u de mogelijkheid om data aan te leveren aan derden, voor bijvoorbeeld onderzoek of benchmarking. Het overkoepelende doel: samen leren van deze data. We vertellen u graag meer over enkele mooie voorbeelden op dit vlak, namelijk de Lerende Databank Jeugd (LDJ) van het Samenwerkingsverband Effectieve Jeugdhulp Nederland (SEJN), het InfinitCare Portaal van Stichting Keurmerk Basis GGZ (KiBG) en het dataportaal Akwa GGZ.
De dashboards in BergOp ontwikkelen door. In het najaar worden de Scores en Effecten dashboards verder uitgebreid met een 'Trends' dashboards. Hiermee kunt u scores en effecten van groepen cliënten over de tijd heen vergelijken. Daarnaast kunt u vanaf 1 juli de schalen in het individuele verloopprofiel inzichtelijk maken.
Recent zijn nieuwe vragenlijsten verschenen in BergOp:
- ADESS: Angst, Depressie En Stemming Schaal
- BRIEF-2 Screener: Vragenlijst voor snelle screening van executieve functies bij kinderen en jongeren (ouder-, leraar- en zelfrapportage)
- HAVIK: Handelingsgerichte Actuele Veiligheid Inschatting van het kind
- HoNOS+: Health of the Nation Outcome Scales +
- VOZZ: Vragenlijst over Zelfdoding en Zelfbeschadiging
- VTCI: Verkorte Termperament en Karakter Vragenlijst
- YSQ-S3: Young Schema Questionnaire - Short version 3
- WHODAS 2.0 verkort: Vragenlijst voor het vaststellen van beperkingen
Sinds dit jaar is het mogelijk om eigen ROM-data toe te voegen aan de spiegelrapportages, voor zorgaanbieders met het Keurmerk Basis GGZ.
Stichting KiBG organiseert op donderdag 14 april 2022 een webinar, waarin de meerwaarde en mogelijkheden worden toegelicht.
Afgelopen vrijdag 18 maart 2022 vond de tweede digitale BergOp gebruikersbijeenkomst plaats. Alle deelnemers, bedankt voor jullie aanwezigheid!
We hebben u hopelijk een mooi beeld gegeven van verschillende ontwikkelingen op het gebied van meten in de zorg.
Download hieronder het verslag met een samenvatting van de besproken thema’s en links naar meer informatie.
Vanaf februari 2022 is de Trauma Symptom Checklist for Children (TSCC) beschikbaar via BergOp.
De versie voor jonge kinderen (TSCYC) was al eerder beschikbaar. Wilt u deze lijst(en) via BergOp gebruiken? Neem dan contact op met uitgever Hogrefe.
Op vrijdagochtend 18 maart is het weer zover: de BergOp Gebruikersbijeenkomst! Een beetje anders dan anders, maar daarom niet minder leuk. Kijk hieronder welke onderwerpen op het gebied van meten u aanspreken en sluit aan bij onze online meeting. We geven vier presentaties over de volgende onderwerpen:
De handleiding voor de Vragenlijst Meegemaakte Gebeurtenissen (VMG) is klaar. De VMG meet levensgebeurtenissen (life events) die bij voor jeugdzorg aangemelde gezinnen vaker voorkomen dan bij niet voor jeugdzorg aangemelde gezinnen. De VMG maakt deel uit van de set Vragenlijsten Gezin & Opvoeding (VG&O). Andere lijsten in deze set zijn de OBVL, VGFO en VSOG.
Tot voor kort was er in Nederland geen gevalideerd instrument specifiek gericht op scheidingshulp. En dat terwijl er in de praktijk grote behoefte aan was. Het project Screening en Evaluatie van hulp bij complexe scheiding van Altra onderwijs en jeugdhulp en Sterk Huis heeft daar verandering in gebracht. Nu zijn er de SCRES-O en SCRES-K die professionals kunnen gebruiken in hun gesprekken met ouders én kinderen, en die de opbrengst van de scheidingshulp inzichtelijk maken. Onderzoekers en ontwikkelaars Olaf Goorden en Bernadette Janssen vertellen er meer over.
Sinds de zomer zijn er weer nieuwe vragenlijsten ingebouwd in BergOp. De beschikbare vragenlijsten zijn uitgebreid met:
- 11VB-J: Signaleringstool – jongens: Potentiële LVB-slachtoffers loverboys/mensenhandel in beeld
- ADAPT: Vragenlijst adaptieve vaardigheden
- DESSA: Vragenlijst over sociaal-emotionele competenties
- SCRES-K/-O: Screening en Evaluatie bij Scheidingshulp - versie Kinderen en Ouders
KOOS is een netwerkorganisatie voor specialistische jeugdhulp in de stad Utrecht. KOOS is ontstaan op initiatief van vijf jeugdzorgorganisaties als reactie op een aanbesteding. Erik Klaassen werkt als kwaliteitsadviseur bij KOOS. Hij vertelt waarom de netwerkorganisatie heeft gekozen voor BergOp als dé centrale plek voor vragenlijsten.
De afgelopen 8 jaar heeft Ron Scholte zich met veel enthousiasme en plezier als directeur ingezet voor Praktikon. Naast directeur was hij bijzonder hoogleraar met als opdracht “Effectiviteit en professionalisering van de jeugdzorg”. Vanuit beide functies bracht hij de praktijk en de wetenschap samen.
De ADAPT is een vragenlijst over adaptieve vaardigheden van volwassenen en vanaf nu beschikbaar via BergOp.
Per 1 september a.s. komt de nieuwe versie van de dashboards Scores en Effecten in BergOp beschikbaar. Deze dashboards geven uw organisatie inzicht in de problematiek van cliënten en in de resultaten van de hulpverlening.
Recent is de FEEL-KJ Ouderrapportage toegevoegd aan BergOp. De FEEL-KJ is een vragenlijst over emotie-regulatie bij kinderen en jongeren en kan als zelfrapportage of door de ouders worden ingevuld. Deze vragenlijst is nu ook beschikbaar in het Verloopprofiel.
De DESSA is een vragenlijst over sociaal-emotionele competenties voor kinderen in de basisschoolleeftijd (4-12 jaar) en vanaf nu beschikbaar via BergOp.
In het Samenwerkingsverband Effectiviteit Jeugdhulp Nederland, kortweg SEJN, werken bijna 30 instellingen samen met kennis- en onderzoekspartners aan de effectiviteit van jeugdhulp. Een centraal onderdeel van SEJN is de Lerende Databank Jeugd (LDJ). Door uitkomsten over de hulp met elkaar te kunnen vergelijken en bespreken ontstaat een 'lerende beweging', die door de nieuwe benchmarkdashboards in BergOp weer een stap verder wordt gebracht. Harmke Leloux, senior onderzoeker en beheerder van BergOp bij Horizon (onderdeel van iHub), vertelt er meer over: "De nieuwe LDJ-benchmarkdashboards zijn een mooie aanvulling."
Laura Beurskens-Claessens werkt als onderzoeker/relatiemanager bij Praktikon. Vanuit Praktikon is zij ook als onderzoeker verbonden aan entrea lindenhout, een grote aanbieder van specialistische jeugdhulp in Gelderland. Marie-Anne Hendrix is jeugdzorgwerker bij entrea lindenhout. Zij werkt op een locatie voor ‘kamertraining plus’, waar jongeren gedurende tien maanden intensief begeleid worden naar de toekomst. Laura en Marie-Anne vertellen over het gezamenlijke traject dat leidde tot nieuwe vragenlijsten én een hogere respons.
Vul het formulier hiernaast in en we reageren binnen enkele werkdagen op uw bericht. Bellen kan ook:
Voor technische support, neem contact op met onze technische helpdesk: